ULJE ČAJEVCA - NJEGOVA SVESTRANA PRIMJENA I KAKO GA KORISTITI


Da li je eterično ulje čajevca jedan čaroban proizvod kojega bi svi trebali imati u svom kućanstvu? Ja bih rekla da je stvarno svestran i idealan za razne svrhe i da je jedan od proizvoda kojega bi svakako trebali imati u svojoj kućnoj apoteci. Uz jednu dozu opreza, jer koliko je dobar, toliko možete napraviti i štete s njim.
Jedan opsežniji, dobar članak, možete pročitati KLIKOM OVDJE.


Kada govorimo o eteričnom ulju čajevca, garantiram da ste svi nekada u životu osjetili njegov ''ljuti'' i odbojni miris (nekome je i ugodan, ima nas svakakvih). Bilo da se to radi o nekim šamponima na recept, antiseptici, antifungalne otopine, pa čak i u šamponima za životinje i nekim repelentima.

Čajevac nam stiže iz daleke Australije. Čajevac je zimzeleni grm, koji raste kao samoniklo bilje u Australiji. Iako su u prošlosti ljudi pokušali donijeti čajevac na druge kontinente, dobiveno ulje nije bilo nikada ni približno kvalitetne, niti je imalo jednaka svojstva kao ono dobiveno u Australiji.
Eterično ulje se dobiva destilacijom vodenom parom, a sastav može lagano varirati, ovisno o načinu uzgoja biljke.



Eterično ulje čajevca ima širok spektar primjena, kako u kozmetici, medicini, u kućanstvu, tako i na životinjama. Ubaciti ću vam mali isječak iz članka, s linka kojega sam navela iznad.

Preuzeto sa www.eteričnaulja.net ↓↓↓
Indikacije: antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva ulja čajevca odnose se na velik broj virusa, bakterija i gljivica. Randomizirane kliničke studije dokazale su djelotvornost čajevca kod blagog do srednje teškog oblika akni. Dokazi iz narodne medicine također su brojni. Danas postoji niz kozmetičkih proizvoda sa sadržajem ulja čajevca. U fitoaromaterapeutskim tretmanima eterično ulje čajevca koristi se kod svih oblika dišnih infekcija, infektivne upale crijeva, urogenitalnih infekcija, kožnih infekcija, akni, imunodepresije i općeg umora te kao preventiva od oštećenja kože kod terapije zračenjem.
 Ulje čajevca je u Australiji i Kanadi, Velikoj Britaniji službeno priznato kao antiseptik, a u SAD kao antiseptik i antifungicid u kozmetičkoj primjeni.


Evo neki od načina kako ga ja koristim:


  • Pomiješano sa destiliranom vodom u bočicu s raspršivačem, za dezinfekciju čitavog kućanstva. U većim omjerima je dobar za čišćenje površina na kojima se priprema hrana, za hladnjake, kao i za wc školjku. Možete recepte za prirodne proizvode za čišćenje i dezinfekciju, na bazi ulja čajevca, naći vrlo lako na internetu.
  • Kao lokalni antiseptik za rane. Isto tako, destilirana voda, par kapi ulja čajevca, mala prskalica i pošpricati ranu.
  • Za ubode insekata. Vrlo brzo smiruje svrbež i crvenilo.
  • Kao antifungicid. Za gljivice na noktima je idealno rješenje. Na vateni štapić nanesite kap i namažite nokat, i malo pokušajte namazati ispod nokta što više možete. To ponavljati jednom ili dva puta dnevno, dok gljivice ne nestanu.
  • Ako imate problem s masnim tjemenom, 10kapi u vašem šamponu će biti dovoljno.
  • Budući da kreće sezona grijanja, a ulje čajevca ima antivirusna svojstva, obavezno ga nakapajte u posudice s vodom na radijatore ili u difuzere za eterična ulja. Na miris ćete se brzo navići, a zrak će biti dezinficiran i pomoći će u borbi sa sezonskim virusima ili alergijama.
  • Na aknu koju trenutno imate, na vateni štapić namazati tek vrh akne, ne i okolnu kožu.
  • Ako koristite parne kupke za oslobađanje sekreta iz nosa djeci ili radi bronhitisa i sl. jedna kap u vruću vodu će biti dovoljna.
  • Možete svakodnevno špricati otopinom destilirane vode i čajevca, posteljinu. zavjese i sl.
  • Kao repelent ga možete staviti kraj prozora ili ako boravite na otvorenom. Natopite vaticu i držite u nekoj posudici
  • Za čišćenje manjih rana, opet razrijeđeno.
  • Za liječenje akni po tijelu je odlično. U gel za tuširanje možete ubaciti oko dvadesetak kapi na 200ml
Se navedeno koristiti sa dozom opreza. Ne koristite ga nerazrijeđenom na velikim površinama kože ili velikim ranama. Iako je može primjenjivati i oralno, ipak je to mjesto za konsultacije sa farmaceutom i doktorom, jer može biti vrlo toksično.
Ne koristite ga dok ste trudni ili dojite.
Također, iako je jako dobar u šamponima za kućne ljubimce ili kao repelent, ne koristite ga nerazrijeđenog.

Nemojte ga nanositi na sluznicu na svoju ruku, niti ga približavati očima.



Ulje čajevca koje ja imam je iz DM. Također imate gotove otopine za lice na bazi čajevca iz Lusha.

Za kraj, definitivno preporučujem ulje čajevca da redovno imate u svojoj kućnoj ljekarni. Primjena ima milijun i ova mala bočica će vam biti od velike koristi.

Broj komentara: 10

  1. Odličan je i za liječenje upaljenih mjesta na tjelu i oteklina. Obožavam ga.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svi bi trebali imati jednu bocicu kod kuce. Stvarno zakon stvar

      Izbriši