Stuff that makes my (makeup) life easier



Danas ću pričati malo o ''behind the scenes'' proizvodima, bez kojih ne prolazi manje-više niti jedno šminkanje. To su neke sitnice koje nemam priliku često spomenuti, a koja mi olakšavaju dosta toga, što se tiče šminkanja, pa zavređuju da se skupe na jedno mjesto.

Prvobitna je ideja bila da skupim i nešto preparative u ovaj post, ali to sam ipak ostavila za drugi dan. 
Neke proizvode sigurno i sami koristite, neke možda i ne. Uglavnom, nadam se da ćete ovaj tip posta smatrati zanimljivim i da ćete možda saznati nešto novo, a ako ste već sve vidjeli, slobodno preskočite.

Pa počnimo...


__________
EBELIN - PINSELREINIGER (SREDSTVO ZA INSTANT ČIŠĆENJE KISTOVA)
Ovo je onaj od proizvoda koje bi svi trebali imati kod sebe. Pogotovo profesionalni vizažisti ili svi koji nemaju deset tisuća kistova, a žele raditi dugine boje na očima. Možda vam treba ista četkica za svijetlo sjenilo poslije, npr. neke royal plave sjene, da ne nabrajam.
Ovo sredstvo samo naprskate par puta na četkicu, sačekate deset sekundi, te obrišete pažljivo maramicom ili blazinicom. Za minutu dvije, a i manje, četkica će biti suha i savršeno čista. Kažem vam, predobra stvar.
Ovo je jedna od novina u DM-u, a mene je oduševila. Košta oko šest maraka, nisam sigurna, a bit će vam od velike pomoći. Znam da meni jeste.

Napominjem. Ovaj proizvod ne zamjenjuje dubinsko čišćenje kistova i trebate ih prati u zavisnosti od učestalosti korištenja.

__________
INGLOT - DURALINE
Od svih nabrojanih proizvoda u ovom postu, njega sam posljednjeg nabavila. Nisam ga kupila primarno zbog toga da radim tuševe od svih mogućih sjena koje posjedujem, nego da vratim sve one polusuhe proizvode, koje sam namjeravala baciti, u život.
Proizvod je savršeno obavio svoj posao, kremaste sjene i baze su kao nove. Artdeco baza je bolja nego kada sam je tek kupila, a bacila sam dvije teglice potrošene tek do pola. Maskare će vam potrajati duplo duže nego inače, a naravno, napravit ćete kremaste sjene i tuševe od svega i svačega.
Sve u svemu, jedan proizvod koji će uštedjeti puno više nego što ćete vi uložiti u njega.
Preporuke od mene, definitivno.

__________
DUO - EYELASH ADHESIVE
Duo je ljepilo koje me je promijenilo zauvijek i stavljanje trepavica sa njim nije bauk. Čak i one kineske trepavice za debelom osnovom se lako stavljaju, te je lako njima baratati. Sva ostala ljepila, koja sam probala su ''mala maca'' za Duo. Sa njim se ne bojim da će se nešto odlijepiti u kutovima očiju. Lagano se dozira zbog svog pakiranja, ali tko je naučio sa ljepila sa kistićima i sl. možda se treba malo naviknuti na ovako nešto, jer ne treba vam kilogram ljepila na trepki.
Pohvala za njega je da se lagano i uklanja nakon što trepavice odlučim skinuti. Dovoljno je samo malo uljanog skidača, a lako silazi i sa umjetnih trepavica, te su brzo spremne za sljedeću upotrebu.

__________
BAZE ZA SJENILA
__________
COASTAL SCENTS - UNDERCOVER, TEKUĆI KOREKTIVNI PIGMENT U CRNOJ BOJI
Baze za sjenila još uvijek ne koriste svi. Moram vam napomenuti, da koliko god kvalitetna sjenila koristili, teško da ćete postići onaj profesionalni i lijepo izblendani makeup a očima. Prije negoli sam nabavila svoju prvu bazu, koristila sam korektore i kamuflaže u istu svrhu i oni su radili isto dobar posao. Kao bazu možete koristiti i svijetlu kremastu olovku za oči ili svijetla kremasta sjenila. Neusporedivo je bolje sve sa njom.
Ako imate masne kapke, pogotovo tada je baza neizbježna. Nitko ne voli nakupljanje sjenila u pregibu i boricama oko očiju. Još jedna stvar, makeup na očima će vam ostati nepromijenjen od kada ga stavite, pa sve dok ga ne odlučite ukloniti.

Coastal Scents, korektivni pigment sam kupila jednom prilikom dok sam kupovala set kistova na njihovoj stranici, pa hajde da ne uzmem samo njh, probat ću i ovo. Sada mi je žao što nisam uzela i sve ostale nijanse, jer s njima je mogućnosti bezbroj, vjerujem. Razlog zašto sam ga svrstala ovdje među baze je to da sam ga prvobitno i namjeravala koristiti kao bazu za smokey eyes i tamne sjene. Super je za tu svrhu.
Međutim, on se pokazao više nego dobar proizvod za razne svrhe. Ako poželim neku nijansu ruža, ali u tamnoj varijanti, začas ga ''smiksam'' koristeći samo malenu, ali zbilja malenu kap ovog proizvoda. Ne mijenja teksturu ničega, a postigla sam sa njim bezbroj kombinacija i nijansi ruževa. Sve kremaste proizvode sam pokušala koristiti sa njim. Podloge pretvara u krasnu nijansu za konturiranje začas, ruževe sam spomenula, a u njega sam znala umiješati i šljokice, pa bih dobila svoju nijansu kremastog sjenila. Mogućnostima sa ovim proizvodom nema kraja, a ako bude bilo prilike, pri sljedećoj narudžbi uzimam i ostale nijanse.

__________
NIVEA - MAKE UP STARTER, FAST ABSORBING FLUID
Ja ne pamtim kada sam kupila dva proizvoda zaredom. Dobro, pamtim, Rimmel Stay Matte, kameni puder i vjerovatno ću ponoviti kupnju Flower Perfection pudera, ali baze slabo kupujem iznova istu i volim isprobati razne.
Ovo je jedna i vjerovatno jedina koju sam ja kupila dva puta.
Iako nisam ljubitelj Nivea proizvoda, skoro pa ništa mi njihovo ne odgovara, ovaj proizvod mi se jako sviđa.
Ovaj fluid (nisam sigurna zašto fluid, jer nije tako tečan, al hajd') koristim samo za dnevne prilike. Ne volim koristiti silikonske baze prilikom šminkanja za svaki dan, ali ipak volim napraviti neku barijeru između kože i šminke, te malo zagladiti lice nečim hidratantnim. Ova baza ili krema, kako volite, obavlja svoj posao sasvim solidno. Malo matira lice, instantno se upije, te lijepo zagladi kožu i začas je spremna za nanošenje podloge.
Nisam sigurna da bi ovo bio dobar izbor za mješovitu ili masnu kožu lica, ali mojoj normalnoj odgovara sasvim dobro.
Nanosi se samostalno ili preko vaše uobičajene kreme. Košta oko 11 KM, a trajat će jako dugo, što je čini baš isplativim proizvodom. Dovoljna je samo mala količina ovog proizvoda, koju će lice odmah da upije, sve preko te količine, rezultira ''mrvljenjem'' proizvoda sa lica.

__________
PUDERI ZA MATIRANJE I FIKSIRANJE PODLOGE
Možda će vam se ovo učiniti čudnim, ali ja nisam nekada koristila ove proizvode. Nisam mislila da su mi potrebni jer mi se lice nije nikada mastilo. Ali, kada bih se našminkala, za nekih dva sata bi to bila neka potpuno drugačija šminka na licu, nego kada sam je tek nanijela. Nikada mi nije palo na pamet da fiksiram neki proizvod na licu dok jednom nisam kupila svoj prvi kameni puder i oduševila se efektom.
Matiranje mi nije bilo nužno potrebno, ali šminka mi je ostala nepromijenjena i svježe je izgledala dugo, dugo vremena i od tada se sve promijelnilo. Neće vam kamuflaža ili korektor dobro izgledati ako ga nečim ne fiksirate.
Možda se vodite time, OK, imam suhu kožu, meni ne treba nešto što će dodatno naglašavati istu. Varate se, potrebno je samo pažljivo odabrati za sebe i lagano dozirati proizvod da ne bi dobili onaj cakey izgled od kojega svi bježe. Tako će vam makeup trajati od jutra do sutra i nećete se brinuti o razmazivanju i sl.
Moja preporuka će uvijek biti Rimmel, Stay Matte, puder u kamenu, a za fiksiranje korektora i highligtera, predlažem Artdeco, fiksator u prahu.
Još nešto, da bi izbjegli nepotrebno ''lijepljenje'' pudera preko podloge, da ne bi rezultiralo patchy izgledom, sačekajte podlogu da se osuši do kraja i upije u kožu, pa tek onda nanesite praškasti ili kameni puder.



To bi bilo sve. Većina vas zna za ovo sve i možda nekome zvuči glupo, ali post je pisan za one koji se tek upoznaju sa svijetom makeup-a. Nije da ovo čitaju samo oni koji sve već o tome znaju, nego i djevojke koje traže poneki savjet,a ne samo recenzije proizvoda.

Pozdrav i čitamo se... xoxo Nikolina

21 komentar

  1. Odličan post! i ja imam suvu kožu pa do skoro nisam koristila pudere za fiksiranje ali zaista mekeup izgleda neuporedivo bolje kada se fiksira, slažem se. samo nisam razumela šta je tačno Coastal Scents, skonatala sam čemu služi? :) L.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, dosta ih se vodi mislju da im puderi ne trebaju,ali sminka ostaje duplo duze svjeza na licu. Sa CS pigmentom, ukratko mogu potamniti sve, koliko zelim. Pa mi dode super za razne svrhe

      Izbriši
  2. Ja kupila flower opet, jupii hehe
    Valjda ces i ti da ne budem jedina koja ima taj puder, al stvarno rijetko kome odgovara :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Neka si vala i ja cu,cim potrosim healthy mix. Ne znam zasto ne odgovara nikome,ali ja kome god sam ga stavila na lice, malo je rec da se odusevi njime... Mozda je to do njegove pokrivne moci, pa svijet nije navikao na taj full coverage, sto malo koji puder ima, pogotovo u drogerijama

      Izbriši
    2. odgovara i meni kad nemam sugu po licu :D i sestrama mi u mene isto odgovara. eto.
      a moram pohvaliti post, super je napisano i predstavljeno, za coastal pigment prvi put cujem, znaci nije ovo samo za one sto se pocinju sminkati. kod tebe uvijek zanimljivih stvarcica i ideja.

      Izbriši
    3. Hvala ti. Coastal pigment je super, al cesto mi ga bude mrsko koristiti. Trebaju mi definitivno i ostale nijanse,bijela,zuta,plava i crvena.svasta se moze s njima. Nesto tipa oni flormar zuti i plavi ruz, samo s ovim mozes popraviti i podton pudera (konkretno mislim na zuti i crveni pigment) i koristiti za svasta,a ne samo za karmine. Valjda cu se nekad docepat i ostalih nijansi,al postarina im je fuj

      Izbriši
  3. Super post. Probala sam ili imam dosta od ovoga svega, a imam namjeru da kupim i ja taj duraline.... Moraću....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Amra. Duraline nije luksuz,on je potreba. Hahahah.... Radije ces dati 20KM za njega i kapati u svasta, nego npr.kupiti novi color tattoo, koji se sasusio i kosta 15km. Jesam se zapetljala.

      Izbriši
  4. odličan post! duraline me baš privlači, znaš li možda cijenu? Bazu za sjenila uvijek koristim, a čak i nemam nešto masne kapke :) Rimmel Stay Matte je ljubav :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Duraline sam platila 20KM, po punoj cijeni,ali bude nekada nekih akcija, pa se moze naci i jeftinije. Ali cijena nije neki bauk. Rimmel je jos bolji jer ne mogu naci dovoljno svijetao tecni puder, pa mi sve na kraju i posvijetli.

      Izbriši
  5. Super ideja za post, a sviđa mi se i što si ga proglasila tagom, da se malo raširi. :) Nisam koristila ovaj Eveline čistač za četkice, a u planu mi je da ga kupim, posle ovih reči mislim da će to biti još danas. Duraline mi je omiljena stvar, spasao mi je mnogo maskara i gel lajnera, obožavam ga.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je novost u DM-u. Ja sam bila presretna kada sam ga ugledala.

      Izbriši
  6. Zanima me ovaj CS crni pigment, nisam nikad prije cula za taj proizvod. Duraline mi je #1 na listi sta slijedece kupiti. Ja imam jos uvijek Sephorin instant sprej za ciscenje cetkica i mislila sam praviti sama svoj kad nestane, ali dobro je da sad znam da ima i kod nas nesto te vrste, a jos bolje sto nije skupo :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Škicni pigment na CS sajtu. Ja nigdje nisam naiśla da se govori o njemu,a nekako i jadno izgleda u ovom pakovanju. Duraline će ti spasiti sve živo što je suši,a možeš se i zezat s njim. Ja sam neki dan ukapavala u sve moguće. Nadam se da DM neće prestati proizvoditi sprej. Napravit ću zalihe

      Izbriši
  7. Uvijek imaš dobre postove, svaka čast :-D Uživala sam čitajući.. Skontala sam da i meni treba Duraline, imam baš neke proizvode koji su mrtvi a ne bih da ih bacam :-D Ovu Niveinu kremu odavno već gledam, a kako je moja pri kraju možda je i isprobam zahvaljujući tvojoj pohvali.. Ovaj Ebelin čistač sve hoću da kupim a nikad, mislim da je vrijeme za to.. :-*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Aaaaa, hvala Ema za pohvalu. Duraline stvarno nije skup za ono sto radi. Zaista mislim da se isplati uloziti u njega. Ebelin cistac je za svaku pohvalu. Puno stedi vrijeme i cuva kistove. Mislim da ih i dezinficira, jer mi ima bas onaj miris kao octenisept...

      Izbriši
  8. Odličan i vrlo poučan post :). Moram nabaviti Eveline čistač kistića, definitivno korisna i neophodna stvarčica za svaki kozmetički neseser ;).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno. A cistac je Ebelin, nije Eveline.... Odlicna stvar. Najbolje kod njega je da se cetkice odmah mogu koristiti.

      Izbriši
  9. Odlican post! Koliko kosta Duraline bas me zanima. Vjerovatno cu uzeti :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti. Duraline kosta 20KM, ali zna biti i na snizenju prilikom nekih sezonskih rasprodaja. Ja sam njihov primer kupila za 30KM, tokom jednog snizenja, a inace kosta 50 ili 60KM. Morala sam ga ugrabiti.

      Izbriši