Put do zdrave & duge kose

U zadnjih dvije godine nebrojeno puta sam dobila lijepe komentare na račun moje duge, zdrave kose. To je posebno lijepo čuti s obzirom da sam previše puta eksperimentirala i sa bojama kose, i šišanjem na razne oblike što je dovelo do apsolutno uništene i kratke kose ( do  ušiju kratka) . To je razdoblje trajalo od 8 razreda osnove, pa do 3. srednje. Tada sam  odlučila da jednog dana želim imati lijepu i dugu kosu, što je zahtijevalo mnogo strpljenja i vremena.

Prvo što sam učinila  ( i što mi je najviše štetilo za kosu ) BACILA SAM PEGLU ZA KOSU. Ovo naglašavam jer iz iskustva govorim . Ne možete imati dugu i zdravu kosu ako na svakodnevnoj razini koristite peglu za kosu.  Zamislite samo koliko vas boli kad se opržite na peglu, naravno odmah reagirate tako što vrisnete ili nešto sl. , sad zamislite koliko to kosu "boli" odnosno šteti, kad vas toliko sprži u par sekundi, a na kosi držite još više. Time možemo i vidjeti zapravo koliko je kosa jaka, i otporna, no nakon svakodnevnog prženja ona će postati slaba, suha i uništena.

Dakle, vaš prvi korak koji morate učiniti da bi bili na dobrom putu ka dugoj i zdravoj kosi jest da bacite sva "pomagala" koja vam zapravo štete kosi. Dobro, ne morate baciti, ali sklonite sa strane, da vam nije na dohvat ruke, jer ako vam bude blizu, često nećete moći odoliti pa će te opet posegnuti i time ste opet na početku.

Sljedeći korak, koji je možda malo teži od ovog prvog jest da prepoznate potrebe svoje kose. Potrebe kose mijenjaju se i sa promjenama u prirodi, godišnjim dobima i ovisno o vašoj povijesti kose, odnosno koliko ste je izmučili.

Što se tiče šišanja vrhova, i onog da brže kosa raste ako se šišate , ja osobno se baš ne držim toga nit vjerujem u to nit mi ima logike. Ja savjetujem šišanje vrhova svaki put kada vidite da su uništeni, jer puno ljepše je vidjeti zdravu kosu, pa makar i kratku , nego dužu ali od te dužine pola su ispucani vrhovi.


Ja ću vam sada prikazati proizvode koje sam ja konstantno koristila ( samo sam ih vrtila u krug , nisam naravno sve od jednom koristila ) , i koji su godili mojoj kosi i mojim potrebama kose, što ne znači da će i vama odgovarati . To su proizvodi koje sam  koristila kroz zadnje 4 godine,  koji su me doveli do konačnog cilja duge i zdrave kose.  Napomenut ću da od ove 4 godine što ih koristim, zadnje dvije već ima dugu i zdravu kosu , dakle, trebale su mi 2 godine da naraste ( što ne znači da će i vama za dvije godine narasti ).

*** SLIKE PROIZVODA SU PREUZETE SA INTERNETA ***

Počet ću sa šamponima za kosu. Šampone sam često mijenjala, jer sam nekada imala osjećaj kao da se kosa zasiti i više ne djeluju kao na početku . No, ona tri kojima sam se stalno vraćala, i koje sam uvijek imala u zalihama su Afroditin šampon od koprive, te šamponi iz L'oreal elseve linije.





Neću govoriti pojedinačno o svakom šamponu, ali Afroditin šampon od koprive i L'oreal Elseve multi -vitamin šampon su ponajviše bili u upotrebi. Tu ih prati i L'oreal Elseve Arginine resist x3 kojeg sam povremeno mijenjala za neki drugi L'orealov šampon iz ostatka kolekcije.  Naprosto obožavam L'orealove šampone, no nedavno sam otkrila nešto još bolje, što me na prvu očaralo i osvojilo,  ako vas zanima pročitajte nastavak posta. 


Slijede maske za kosu. Tu su mi također najdraže bile L'orealove , koje tako divno mirišu i bome dolično odrade svoj posao. Definitivno meni osobno najbolje maske iz drogerijskog ranga.



 "Color-vive" sam koristila dok sam se farbala ( ali i to sam prestala ) , miris joj je onako jači , kao možda na neku vrstu boje za kosu, ali meni je kasnije poslije sušenja imala skroz drugačiji, prijatniji miris koji je danima ostajao na kosi, i meni nimalo nije smetao.
"Garnier fructis" sam koristila između ove preostale dvije , kad bi mi "dosadile" , pa malo za promjenu . Sve četiri su mi odlične bile, ali "Total repair" i "Re-nutrition" prednjače na ovim  .


 Sada će te primijetiti da ja uopće ne usklađujem šampone /regeneratore/maske , odnosno ne znači da ako mi odgovara regenerator i maska iz npr. L'oreal repair linije da će mi samim tim i šampon odgovarati. Zato je bitno "osluškivati" svoju kosu i prepoznavati potrebe.


Ovo su tri regeneratora koja su se konstantno vrtila u krug , najdraži mi je John Frieda , no zbog njegove cijene češće sam posezala za druga dva, jer su pristupačniji, ali JF je najučinkovitiji bio za moje potrebe kose i još uz to preeeeedivno miriše . 

Posebno od svega ću izdvojiti Keratin complex infusion therapy , kojeg sam na početku koristila jednom tjedno, a onda postepeno svako 15 dana i dalje ovisno o potrebama . Ovo je terapija koju stavljate na mokru kosu , i stavite ili kapicu ili nešto drugo što bi grijalo i pomoglo pri upijanju , kosa upije onoliko koliko joj je potrebno. Dakle, ako vam se sve upije to znači da vam je kosa bila dobro "žedna" , ukoliko ostane viška, to isperete i dalje nastavite uobičajeno stilizirati. 





Uz sve ove proizvode koristila sam još John Frieda serum za zaštitu od topline. To je jedini serum kojeg sam koristila tijekom cijelog vremena, ne masti kosu , odličnu čuva vrhove i sigurno ću mu se opet vratiti, jer sam sada napravila malu promjenu, i koristim nešto drugo. 



To su bili proizvodi koje sam koristila dok nisam postigla željeni cilj duge & zdrave kose, sada, kada sam to postigla isprobavam i druge proizvode te otkrivam nove ljepote. Jer ipak, kada imate zdravu kosu , imate i više izbora prilikom biranja i šampona i svega ostalog.

Trenutna moja rutina održavanja kose izgleda ovako :

1. Šampon - Godiva kruti šampon iz Lusha,koji je zapravo spoj šampona i regeneratora. Nisam ni u snu mogla zamisliti da ću koristiti kruti šampon za kosu, no zahvaljujući mojoj Nikolini otkrila sam novi omiljeni šampon. Ostala sam pozitivno iznenađena njegovim učinkom , ono što me najviše očaralo je predivni miris i sjajna kosa nakon pranja, te uopće kosu ne čini teškom , kao što neki drugi šamponi to  rade pa kosa izgleda spljošteno na glavi ( ne znam drugi izraz ). Na slici ispod možete vidjeti kako šampon izgleda , samo ga stavite pod vodu i utrljate na tjeme i pjena se lagano već stvara pri prvom kontaktu sa kosom. 



2. Regenerator - L'oreal Total repair regenerator u spreju - malo sam lijena postala po pitanju čekanja dok se regenerator upije ,jer njima treba manje vremena nego maskama ( do jedne minute) ali meni to vječno izgleda, pa sam se odlučila na ovu verziju spreja, koji se ne ispire.



3. Maska - Macadamia maska za kosu. Bez previše riječi, kratko i jasno - SAVRŠENSTVO. Jedini minus je njega visoka cijena, no ja ću definitivno i u budućnosti izdvajati novac za nju jer je čudo. Nekima je teška za kosu, pa je rjeđe koriste , no ja je koristim max. koliko mogu ( ograničena je primjena zbog njenog sastava ) i meni je savršena. Uskoro ću si priuštiti i još neke Macadamia proizvode, jer sam ovim oduševljena i kosa mi miriše i nakon 2, 3 dana. 


Za kraj ću još dodati L'oreal ulje za kosu . L'oreal ulje sam kupila čisto radi neke promjene, i da probam nešto drugom osim gore spomenutog JF seruma. Za sada mi je dobro, zadovoljna sam, koristim ga na mokroj kosi, te po potrebama na suhoj, odnosno po vrhovima kose. 



I na samom kraju, JF sprej za zaštitu od topline. Ne mogu vam reći koliko je stvarno učinkovit , jer ja ne koristim više peglu , ali ga stavljam prije sušenja fenom. Jedino što mogu reći da savršeno miriše . Možete zaključiti da padam na ove lijepe mirise :D


To je to, to su proizvodi koje ja trenutno koristim. Za sada mogu reći da ću se u bližoj budućnosti vraćati Lush-ovim krutim šamponima te Macadamia maski za kosu , jer su me oni ponajviše oduševili u zadnje vrijeme, a i promjena su od moje standardne rutine tako da me to još više veseli .

Zapamtite, izbacite ono što vam šteti kosi i pronađite ono što joj odgovara, ali imajte na umu, ono što danas odgovara vašoj kosi, ne mora značiti da će odgovarati i ta 5, 7, 9 mjeseci. Stalno morate pratiti potrebe i promjene kose.

Na slici ispod možete vidjeti dužinu moje kose kad je uvijena ( rijetko je uvijam, 2-3 puta godišnje, jer je zahtjevna, duga & gusta kosa najlošija kombinacija za lijepe i postojane lokne jer treba dosta vremena dok ih napravite a brzinom munje mi se ispravi bez obzira koliko stavila laka za učvršćivanje  :D )

Obe slike su iz 2012. godine, lijeva slike je sa ljeta , a desna je bila za prošli Božić , na slikama se ne može baš uvidjeti koliko je zdrava, ali možete barem vidjeti dužinu kose .


Ove slike ispod su iz 2013. godine, lijeva slikana u 7.mjesecu  , desna strana slike prije koji mjesec, točnije krajem 11. mjeseca,  uz napomenu da sam se između ovih slika prikazanih gore i ovih dole šišala dva puta, zadnji put čak 5 cm , ne jer je kosa bila nezdrava, nego mi pomalo postaje naporno održavati toliko dugu kosu, a i ne bi baš da pod metem svojom kosom :)

( Morala sam ubaciti ove sličice, da ne prikazujem bebača )



Nadam se da će te i vi uskoro ostvariti svoje ciljeve , kakvi god oni bili i da će vam ova nova, 2014. godina biti uspješnija nego prošla, uz obilje zdravlja i sreće, te naravno lijepim kozmetičkih otkrića :)


Koristite li vi ove proizvode za njegu svoje kose ? U komentarima slobodno pitajte ukoliko vas još nešto dodatno zanima vezano za njegu kose :)

Hvala na čitanju, Tanja :*

33 komentara

  1. Jaooo kosa ti je predivna! :)
    Ja na sličan način njegujem kosu i u posljednih godinu dana se dosta popravila ali nažalost nisam se odrekla pegle jer imam jako nestašnu kosu :/
    Btw obožavam ovaj pantene regenerator!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) A probaj je četkom ravnati , ili praviti neke dnevne frizurice koje ne zahtjevaju puno vremena, a nećeš morati koristit peglu. Ona je stvarno malo zlo :D

      Izbriši
    2. Ma pokušavala sam svašta, ali nakon nekog vremena opet padnem u ruke male zlice :S

      Izbriši
    3. Onda se trudi što manje koristit je , ako joj već ne možeš odolit :)

      Izbriši
  2. Ljubiteljica L'Oreala :))
    Sve sam ovo isprobala osin John Frieda proizvoda, ali doce ci i oni na red :)
    Divna ti je kosa!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, i definitivno sam ta, L'oreal mi je prije uvijek bio iznad svih drugih, no za sada sam jako zadovoljna sa promjenom koju sam napravila i malo počela koristiti i druge :)

      Izbriši
  3. Divna ti je kosa, joooj ubila bih za takvu. :-D
    Moja je zdrava i sjajna, ali vjerujem da je sva kao jedan tvoj repic, bas se vidi da ti gusta i kvalitetna.
    Meni sto manje regeneratora, silikona to je bolja jer je sve ostalo previse slijepi i umasti- tuga :-

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) a to je vjerujem zbog tog što ti je dlaka tanka, nešto sam čitala o tome koliko me pamćenje služi . Ja jedino imam problema sa petljanjem kose, najviše kad spavam, napravi se pravi mali cirkus, pa nekada vežem u pletenice i slično, jer drugačije je ne mogu spasit od petljanja :/

      Izbriši
  4. Hvala :) a to je vjerujem zbog tog što ti je dlaka tanka, nešto sam čitala o tome koliko me pamćenje služi . Ja jedino imam problema sa petljanjem kose, najviše kad spavam, napravi se pravi mali cirkus, pa nekada vežem u pletenice i slično, jer drugačije je ne mogu spasit od petljanja :/

    OdgovoriIzbriši
  5. Divna ti je kosa a slazem se za macadamia masku, meni je najbolja! Uopste je ne treba puno samo treba prevaliti pa kupiti pakovanje a onda ce trajati dugo :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Točno to, treba prevaliti, ali ja nisam nimalo požalila, i već sad štedim za ono najveće pakovanje :) Gledala sam još neke njihove proizvode, jesi ti još išta koristila?

      Izbriši
    2. Pozdrav, sve pohvale za kosu...samo da se nadovežem, ja koristim crveni kruti Lush šampon(na bazi cimeta) protiv opadanja i odličan je. Također, koristila sam skoro sve Macadamia proizvode, maska i ulje su definitivno najbolji. Šampon i regenerator mi i nisu nešto, jer ja zaista nisam vidjela nikakve promjene, ali ulje toplo preporucujem jer je odlicno za vrhove, ne masti kosu, brže se suši kosa, ukratko savršenstvo. Alda

      Izbriši
    3. Koliko Vam od prilike traje ulje ? Ja ću uskoro obnoviti zalihe maske, ali razmisljam možda i o ulju, samo dok još ispitam isplativost :)

      Izbriši
    4. pa meni poprilično dugo traje, sigurno 3 mjeseca najmanje...nikad nisam pomno pratila, uglavnom stavim skroz malo, kao zrno graška, lijepo se rasporedi po mokroj kosi tako da nema potrebe stavljati u većim količinama i da kupim pakovanje od 10 ml, to je najmanje...kupovala sam i veće, malo je ambalaža nepraktična jer se bukvalno izlije iz bočiceali šta da se radi :) Alda

      Izbriši
  6. Lijepa ti je kosa. Ja sam svoju dovela u red ne korištenjem pegle, fene i dr izvora topline i zahvaljujući loreal total repair 5 liniji i afroditinim šamponom sa biotinom, tako da tvoja priča itekako pije vodu :P, čitam tekst i mislim se pa ove sam proizvode i ja koristila i fakat su mi pomogli :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) Ja idalje koristim fen, jer bi im bez njega trebalo dva dana da se kosa osuši :D al' defintiivno ni jedan šampon/regenerator/maska ne može pomoći ako se svakodnevno uništava kosa sa toplinom... Jel sad idalje koristiš nešto od ovih proizvoda ili si otkrila neke druge?

      Izbriši
  7. Super ti je odabir njege kose. Ja vec dugo trazim ovaj Lorealov multi-vitamin sampon pa me zanima gdje ga ti kupujes. Ja sam iz Sarajeva i trazila sam ga u dm-u,cm-u..i nema gaa..:(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam ga prije nekih godinu dana uspjela kupiti u Dm-u u Zenici,ali kod nas u Kiseljaku ga nikada nisam našla, a nakon nekog vremena nisam ga više viđala ni u Zenici, ali kako uglavnom boravim u Hr, a u zadnje vrijeme više i u Njemačkoj onda tamo pronalazim u svim lokalnim drogerijama bez problema.

      Izbriši
  8. Ili netko ko zna pa nek odgovori pleasse...pozz :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Probajte vidjeti online jel imate negdje za naručiti, ili malo skoknite do susjede Hrvatske , jer ne znam hoćete li moći pronaći kod nas u BiH .:)

      Izbriši
  9. Znam da si napisala da se trenutno ne farbaš, ali dok si je farbala koju si farbu koristila?! Zanima me marka i broj farbe?! Milica

    OdgovoriIzbriši
  10. Znam da si napisala da se trenutno ne farbaš, ali dok si je farbala koju si farbu koristila?! Zanima me marka i broj farbe?! Milica

    OdgovoriIzbriši
  11. jeli imas sliku kakva ti je prije bila kosa? <3

    OdgovoriIzbriši
  12. Gdje u BiH ima kupiti ove John Frieda proizvode?

    OdgovoriIzbriši
  13. kosa ti je prelijepa, a moja užasno sporo raste :/ tako da nema šanse da mi za 2 godine naraste
    no nabavila sam si par proizvoda o kojima sam čula dobre recenzije i stvarno mi se popravilo stanje :D kletva crvene kose - ali ja iz nje ne izlazim :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. bila sam i ja polu crvena, i zivotna mi je zelja biti apsolutno crvena. Ali, t cu tamo u tridesetima, kad skratim kosu na paž i krenem nosit naocale, pa da budem prava biči :D

      Izbriši
  14. Kosa ti je preljepa :O , gde si kupila tAJ keratin? ah kad bi ja imala takvu kosu ;/
    - i jos nesto , jel ti kosa ispravljena od onog keratina ili ?
    - hvala na savjet ;D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Keratin sam kupila u Zagrebu , a kosa mi je prirodno ravna, i tesko je mogu uviti tako da meni osobno, koda nije ravna od ovog proizvoda :)

      Izbriši
  15. Sve savjeti su ti preljepii :) Mozes snimat neki video put do tanke kose? kosa mi je jako debela i osecam se uzasnoo :O
    P.S: Kosa ti je preljepaa <3

    OdgovoriIzbriši
  16. Kosa ti je prelijepa i ja koristim neke od tih proizvoda ali cu i ostale isprobati da vidim kakvvi su

    OdgovoriIzbriši
  17. Bok.
    Zovem se Petra. Cilj mi je da pustim dugu kosu. Imam seboreju i Rozaceju.
    Kao mala imala sam jako ricastu kosu. Uglavnom peglala sam je jer djeca kao djeca, pa nisam bila prihvaćena.
    Sad isto imam ricastu kosu samo ne tako kao prije.
    Kosa mi je inače slamnata i blajhala sam sada pramenove sada nedavno kad sam išla iz tamnije nijanse prema svjetlijoj.
    Htjela bi pustiti dugu kosu, a da izgleda zdrava, jaka i sjajna, a ne kao slama.
    S obzirom na seboreju i Rozaceju molim savjet kako da to postigne i koji su najbolji preparati za moje stanje što se tiče seboreju, rozaceje kao i stanja što se tiče same kose?
    Hvala puno.

    OdgovoriIzbriši